2013-09-04

Pizza..resepi & cara nk buat...very simple

Assalamualaikum & salam sejahtera semua...apa khabar??? Hmmm...hari ni sy xnak post smbungan enovel..hehe..hari ni kita nk blaja masak2 pulak ok! Nak masak ape??haa..dah terang lagi bersuluh kat tajuk tu...kite nk masak pizza...hebat taK? Kihkih...padahal biasa2 je ponnnnn...korang xyah bimbang...kalo lynn allyna bg resepi..maksudnya...benda tu mmg senang giler nk buat sbb lynn allyna ni ponn bukannya pandai masak..kihkih..kutuk diri sendiri xper...dhalalkan. Mihmih...so, xmo ckp byk2...lets do it!!! Salin resepi ni..then p kedai, cari.very d simple uooolllllzzzz. Resepi ni boleh buat 2 biji pizza saiz sederhana.

Resepi

A. Doh

300g tepung gandum
1 sudu besar mauripan/yis
1 sudu besar susu pekat manis dan dicampur dgn lebih kurang 120ml air suam. Mesti air suam tau.

B. topping
Utk topping...uollzz bleh letak ape saje yg mnjadi kegemaran..vege..seafood..ape2 je...yg sy buat...
Daging cincang
Sosej
Sos cili + tomato puree
Lada benggala
Cendawan
Bawang holland
Serbuk oregano
Nanas
Keju mozarela
Secubit garam

*just add anything u like, ok!

Step:

1. Buat doh. Campurkan semua bahan doh dan uli hingga sebati. Petua makcik sy bagi..uli smpai doh xmelekat d tangan. 
2. Bahagikan doh kpd 2bahagian yg sama besar. 
3. Biarkan doh selama 30minit. Supaya doh naik (kembang)
4. Lepas doh kembang...leperkan doh. 
5. Ratakan sos. Tabur keju mozarela.
6. Kemudian tabur kesemua topping yg uollzz suka. Xkiralah berapa byk..hentam saja..
9. Akhir sekali..tabur sekali lagi keju mozarela, oregano dan secubit garam (optional bagi yg suka masin).
10. Bakar. Sy guna pemanggang ajaib saja. Lebih kurang 15min. If bakar dlm oven pun sama juga. (190 darjah Celcius). bakar hingga nampak kekuningan sikit...jgn hangus pula ya...hehe
11. Siap! Makan panas2... Xsampai 5minit..pinggan dah licin...thats why..kene buat 2 biji..hikhik...
tadaaaaaaaa....dah siap dah pizza kita..jemput makan..yummy

Selamat mencuba uolzzzz....
credit to my ciksu for d simple n delicious pizza recipe.

No comments:

Post a Comment