2012-12-24

oh my pavlova...resepi & cara nak buat pavlova

 




selamat petang my gegellzzz....post kedua utk hari ni...nmpk sangatkan yg i ni mmg da xder keje..wakaka...sukahatilah...wokeeehhh...buat pertama kalinya...sy nk berkongsi recepi...recepi ape???haaaa...dah terang lagi bersuluh kat tajukkan...pavlova...very the omputesss..haha...selalu sgt tgk kat page org duk tunjuk makanan yg entah dari mana ni kan...teringin gak nak wat sndiri...senang yg amat rupenya...budak skolah pun bleh buat cik kiah oiiiii....bahan2 pun sonang...cara buat pun sonang..antara rajin ngan malas jek...wokeh...jgn mmbebel pnjang2...siap sedia smua my gegelllzzzz...salin recepi ni n bersedialah bertempur di medan dapur..ekekekeke...opppss...lupa nk gtau...resepi ni i amik kat belog org gak...kat sini... http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com. korang try la google belog nih..byk resepi lain lagi...smua pun cam best...hehe..ok, kite smbg projek kita.

Bahan A

1. 4 biji telur ayam (putih jer ok)
2. 3/4 cawan gula kastor (i letak 1/2 cawan jer uolllsss sbb 3/4 cawan tu manis sgt bg i. utamakan kesihatan hokeh)
3. 1 sudu besar tepung jagung
4. 1/2 sudu kecil cuka
5. 1/2 sudu kecil esen vanila (nk letak 1 sudu pun boleh...hentam sajalah labu...i suke bau esen vanila so i letak 1 sudu kecil..hehe)

Bahan B

1. Satu cawan krim. (pilih betul2 tau krim tu...beli yg non-diary)
2. Buah-buahan (Suka hatilah nak letak buah ape ponn...jgn letak buah kelapa sebijik sudah.haha)

Baiklah gegellzzz semua...da ada semua bahan??????? mari kita berperang!!!

Cara-caranya.
1. Panaskan oven. lebih kurang 130-140 darjah celcius..guna api bawah jer tau (tapi i guna api atas bwh, jadi gak pavlova i tu..hentam saja..dah cakapkan...benda alah ni mmg senang nak buat)
2. Putar putih telur smpai gebu (soft peak). nak tahu da soft peak ke tak...cuba korang telangkupkan bekas korang tu...kalo putih telur tu tak jatuh, maksudnya da ok la tu..hehe...masa putar tu, korang guna kelajuan paling tinggi terus tau...xyah nk takut2 guna yg slow dulu..hentam terrrrrroooosss yg paling tinggi..cepat kerja kita...senang cerita.
ini contohnye..kalo melekat kat mixer (eh, apa org panggil benda alah ni eks?) tu pun...tak jatuh ke dalam bekas...
3. masukkan gula sikit-sikit...jgn berhenti putar yer...sambil putar sambil masukkan gula...boleh kan??? senang jer nih...putar smpai kental...korang bleh tengok sendiri perubahannya...dia cam pekat n berkilat skit..
4. Then, bila da kental...masukkan tepung jagung+cuka+esen vanila...time ni..kalo korang xnak guna mixer pun xper...gaul jer guna spatula..tapi i ni terlebih 'rajin'.hehe..putar jer la..alang2...skjp jer..agak2 da sebati...stop la..
5. Wokeh...dah siap meringue. eh apa tu meringue? ala..bahan yg korang putar tadi tula..hehe..bersedia utk dibakar. korang kecilkan skit kepanasan oven tu yek...dalam 110 drjh celcius...
6. Ambik dulang....letak baking paper (kat kedai kek ada jual ni, jgn risau). Then, ambik bahan yg korang dh putar setengah mati tadi tu...letak atas baking paper tu...buat bentuk bulat...sng jer nk bentukkan dia sbb meringue tu cam kenyal2...bentukkan dia guna spatula...biar yg tepi lebih tinggi dari yg tengah...buat tebing skit...hehe..jap eh nk tunjuk..

Ha....camnih...tapi kalo xjadi jgn paksa..kang ade yg campak dlm tong sampah..hehe...bentuk xpenting..yg penting..sodap!
7. Then, da siap bentukkan dia...masukla ia ke dalam oven...brapa suhu dia my gegelllzzz....pandai...110 darjah celcius..tapi ikut oven gak...i pakai oven cikai2 jer..jenama khind..huihui...nnt la i kawen ngan org kaya, leh beli oven mahal sket...wakaka...okeh..jgn nk mengarut. sila smbg keje...

Ni gambarnye bila da masuk dlm oven..hehe..mcm sgt teruja masa 1st ime buat dulu..ohh..sungguh chooommeeellll



8. Brape lama nk tunggu dia masak ni???ini la part paling mencabar keimanan...lama jugakla nk tunggu bende cumil ni masak...dalam 1jam 15 minit - 1 jam 30 minit...macam mana nk tahu da masak ke blom?? permukaannya akan bertukar jadi coklat2 skit..tapi bila korang sentuh, dia jadi cam marshmallow...toing2 gituuu...hehe..tapi kalo da 1jam30 minit tu..da masak r tu..kang ade yg hangus laks..huihui...

9. Okesss...masuk bab buat topping dia lakss...guna bahan B. Putar krim tu smpai gebusss...lama tau korang nk jadikan krim tu gebusss....15-20 minit jugaklah...jenuh. tapi kalo korang xnk susah2..beli aje whipping cream yg mmg dah sedia gebusss...ade jer jual...yg dlm botol tinggi tu...kat kedai kek kompem ade...kat supermarket pun ade nih...jgn cari kat market jual ikan sudah la yek...silap ari bulan..ikan masuk mulut korang...

10. Lupa nk amik gambar krim tu...tapi jgn silap beli krim tau...ade jenis yg tak akan gebussss..patah tangan nk putar....senang, korang tgk kat kotak tu ada tulis utk topping cake n dessert...tak pun cari yg jenama ni...
(errkkk..pnjam kak ana punya. ada dlm belog dia...)
Ha...ni contohnyer...

11. Kalo korang suka manis...bleh jer nk tmbh gula dlm krim tu. Bila krim da gebusss...letak gula (ikut sukalah nk manis mana kan...jgn satu guni sudah la yek...ade gak yg masuk spital lepas makan nih)

12. Okes..bila meringue tu da masak...jgn terus keluarkan tau...buka je pintu oven tu dulu...biar dia sejuk...kejap jer nk tunggu dia sejuk...dalam 5-10 minit..

13. Bila da sejuk...tempek la dengan kerim tu...suka hatila nk tempek lagu mana pun...cik kiah tak kesah...masuk perut jugak kan nnti...haaaaaa...dah tempek kerim...letak la buah2 kat atas dia...hias la lagu mana pun...siyes cik kiah tak kesah...hangpa dah besaq...pikirla sndiri..wakaka...ini contohnye bila da siap..amaran keras..jgn tiru!!wakaka...sbb i ni mmg buta seni keretip nih...hentamlah labu...


Ini kes xsempt nk p cari buah...letak aje buah oren ngan anggur...xkesahlah...yg penting cik kiah nk ckp ngan hang...5 minit jer abes dibelasah...ha...punyalah gelojoh..bukan cik kiahla...org2 yg makan tu..wakaka..cik kiah bersopan santun orgnya...hooommmmmaiiiiigegelllllzzzzz

Haaaaaaa....cik kiah da cakapkan...mmg buta seni..berteraboooorrr....ini letak buah stoberi ngan bluberi..dua2 pun mashhaamm...xper..jnji habesss...

Selamat Mencuba my gegellllzzzz...sedappp!!!!

Ehh..ni ape plak nih???hehehehe...ni lebihan cream tadi...ade brownies yg buat aritu tak abes lagi..so...i letak jer la cream kat atas dia..keretip la kononkan..haha..siap ngan buah stoberi lagi kau..ha..

25 comments:

  1. Kak. You punya pavlova tak lekat ke dkt baking paper tuu

    ReplyDelete
  2. tak zatul...sbb bila da masak...kulit pavlova tu akan jd crispy kan..so senang je nak buang baking paper tu.. :)

    ReplyDelete
  3. One more, kan dah siap tu kita buka siket peti oven utk sejukkan dia. Suhu tu biar stay mcm tu ke ?

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. if da siap...akak off kan aje oven tu..then biar dia sejuk...:)

    ReplyDelete
  6. salam, kenapa saya buat dia jadi mcm lembik sangat erk? xcrispy pun. lagi satu dia mcm pahit sikit pun ade gak tapi xde lah hangus. benda ni memang dia kembang semangkuk erk bila dlm oven? saya buntu ar, pasalnye saya buat xmenjadi lah.

    ReplyDelete
  7. kenape sy buat xmenjadi erk? xcrispy pun. pastu dia mcm rasa pahit sikit tapi bila tengok xhangus pun. menda ni memang kembang erk bila dlm oven?

    ReplyDelete
  8. Salam puan fatin...oyeke...hmmmm...sy pun kurang pasti nape jd mcm tu..myb pasal sukatan kot..huhu...xpe2...cuba puan fatin try link ni..sy pun blaja dr sini gak..dia siap ada video...inshaaAllah...jgn putus asa ok...sy first time buat pun xjadi jugak...lembik la...hangus la..hahaha...tp sbb tak puas hati..sy try lagi..alhamdulillah...bila tgk famili makan dlm sekelip mata habis...happy. Puan fatin try ya.. Ni link dia..
    http://www.joyofbaking.com/Pavlova.html

    ReplyDelete
  9. mana nak beli ek topping cream tu? kat pasaraya ade tak mcm giant ke econsave ke?

    ReplyDelete
  10. knp pavlova sy penyet?
    shu sy gne 130 dlm 1 jam. tlg sy~

    ReplyDelete
  11. Salam faranorhaidinn n rad...hehehehe...sy pun sbenarnya xberapa pandai jugak ni...cuma alhamdulillah syukur..yg sy buat ni mnjadi jugakla..hehe..
    Fara...sy beli kat kedai bahan2 kek...pasaraya biasanya xde...sy xpenah jumpa kat pasaraya...kedai bahan2 bakeri inshaa Allah ada..tapi awk kena tanya tokey kedai tu sbb biasanya nondiary cream ni dorg letak dlm peti ais khas kat blkg...so..tanya tokey tu..tak pun terus bagi jenama cream tu..inshaaAllah..tokey mesti tau...
    Rad....hmmm...tak pernah pulak sy buat jd penyet.hehehehe...myb masa awk pukul putih telur tu tak berapa nk kembang kot...putih telur tu msti soft peak..awk tgk penerangan sy kat atas tu...atau myb suhu tinggi...sy biasa guna suhu 110 je...pakai api bwh je... Tak pun if nk lebih faham..awk bleh p kat laman web ni. http://www.joyofbaking.com/Pavlova.com.
    Sy pun byk belajar baking dr sini...hehe... Sori tau..kite pun baru nk belajar jugak ni..hehe

    ReplyDelete
  12. tq lynn. masa putar tu, meringue jd cantik gebu. ble da msuk oven kn...mula2 tinggi la biertingkek2, cantik. suhu 130 , ble da tukat\r warna coklat tu, sy trun kn suhu.melepet terus.pelik la

    ReplyDelete
  13. hmm..hehe..saya tak pernah pulak jadi penyet..tapi kan kalo dah tukar warna coklat tu...tak payah turunkan suhu...tutup terus..mungkin dah masak meringue tu jika ia da jadi coklat..biarkan seketika dengan pintu oven yg terbuka...tapi rasanya jika ia meleper..ia perkara biasa sbb dari apa yg saya lihat org lain buat..meringue dorg pun meleper juga bila dah masak..cuma nnt bila dah letak krim..ia jadi tinggi.. sori tau rad sbb sy tak pernah pulak jadi penyet..huhu... :)

    ReplyDelete
  14. miss i nak tanya.. kalau xde baking paper x ape ke ?

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum cik sara aziz...:)
    seboleh2nya perlu guna baking paper tu...sbb bimbang meringue tu melekat atas dulang n susah nk pindahkan sbb merigue tu walaupun da masak ia tetap lembut n rapuh..
    if xde baking paper..u boleh guna A4 paper...tapi baking paper d best..hehe...boleh cari baking paper kat kedai alatan kek..mmg dorg jual ni..macam kertas minyak...selamat mencuba cik sara :)

    ReplyDelete
  16. waalaikumussalam.. thanx misz lynn allyna.. btw i nak tanya.. pavlova nie.. dia pnya tgh tuu memang lembut ke ?

    ReplyDelete
  17. Ya...mmg tgh dia lmbut..dia mcm marsmallow..ataupun..puding buih tu...hehe..

    ReplyDelete
  18. salamm..naper pabloba i turun semaser membaker?sile jawap,kalau xjwp..dose tawww...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh..naper pavlova i turun when i bakar?sile jawap..kalau xjawap,dose tawwwww... ;-)

    ReplyDelete
  20. salamm..naper pabloba i turun semaser membaker?sile jawap,kalau xjwp..dose tawww...

    ReplyDelete
  21. Wslm cik/puan zahrah. Alamak..dosa ek??huhu...hmm...sy sndiri pun tak pakar dlm bdg ni...nk jwb sebabnya secara tepat tu xbleh la...mgkin cik/puan zahrah boleh cek suhu yg dgunakan atau pggunaan api atas/bawah smsa bakar..sy biasa guna api oven yg bawah je...atau utk penerangan lebih jelas..boleh rujuk pakar d laman web joy of baking. Saya pun blajar d situ...maaf atas penerangan yg tak sberapa. :)

    ReplyDelete
  22. Kalau xguna baking paper xblh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baking paper tu digunakan utk memudahkan kita pindahkan pavlova ke atas pinggan lepas dah masak nanti..sebab pavlova ni sensitip sikit..nampak mcm keras kt luar, tapi cepat terkoyak/rosak kalau tak hati2..tapi kalo takde baking paper, guna je kertas apa2 pun...a4 ke, kertas minyak ke..hehe..nk letak atas loyang terus pun tak apa, tapi hati2 la masa nk kluarkan dia dr loyang tu.. :)

      Delete
  23. Sis letak kt rak tengah or bwh sekali?

    ReplyDelete
  24. Akak... sy nak tnya pavlova ne bwt mmg jenis mkn terus ea.. sbb bila sy bwt ari ne n esoknya sy makan pavlova toe jdy keras.. napa ea??? Help me pliss 😭😭

    ReplyDelete