Bahan A
1. 4 biji telur ayam (putih jer ok)
2. 3/4 cawan gula kastor (i letak 1/2 cawan jer uolllsss sbb 3/4 cawan tu manis sgt bg i. utamakan kesihatan hokeh)
3. 1 sudu besar tepung jagung
4. 1/2 sudu kecil cuka
5. 1/2 sudu kecil esen vanila (nk letak 1 sudu pun boleh...hentam sajalah labu...i suke bau esen vanila so i letak 1 sudu kecil..hehe)
Bahan B
1. Satu cawan krim. (pilih betul2 tau krim tu...beli yg non-diary)
2. Buah-buahan (Suka hatilah nak letak buah ape ponn...jgn letak buah kelapa sebijik sudah.haha)
Baiklah gegellzzz semua...da ada semua bahan??????? mari kita berperang!!!
Cara-caranya.
1. Panaskan oven. lebih kurang 130-140 darjah celcius..guna api bawah jer tau (tapi i guna api atas bwh, jadi gak pavlova i tu..hentam saja..dah cakapkan...benda alah ni mmg senang nak buat)
2. Putar putih telur smpai gebu (soft peak). nak tahu da soft peak ke tak...cuba korang telangkupkan bekas korang tu...kalo putih telur tu tak jatuh, maksudnya da ok la tu..hehe...masa putar tu, korang guna kelajuan paling tinggi terus tau...xyah nk takut2 guna yg slow dulu..hentam terrrrrroooosss yg paling tinggi..cepat kerja kita...senang cerita.
ini contohnye..kalo melekat kat mixer (eh, apa org panggil benda alah ni eks?) tu pun...tak jatuh ke dalam bekas... |
4. Then, bila da kental...masukkan tepung jagung+cuka+esen vanila...time ni..kalo korang xnak guna mixer pun xper...gaul jer guna spatula..tapi i ni terlebih 'rajin'.hehe..putar jer la..alang2...skjp jer..agak2 da sebati...stop la..
5. Wokeh...dah siap meringue. eh apa tu meringue? ala..bahan yg korang putar tadi tula..hehe..bersedia utk dibakar. korang kecilkan skit kepanasan oven tu yek...dalam 110 drjh celcius...
6. Ambik dulang....letak baking paper (kat kedai kek ada jual ni, jgn risau). Then, ambik bahan yg korang dh putar setengah mati tadi tu...letak atas baking paper tu...buat bentuk bulat...sng jer nk bentukkan dia sbb meringue tu cam kenyal2...bentukkan dia guna spatula...biar yg tepi lebih tinggi dari yg tengah...buat tebing skit...hehe..jap eh nk tunjuk..
Ha....camnih...tapi kalo xjadi jgn paksa..kang ade yg campak dlm tong sampah..hehe...bentuk xpenting..yg penting..sodap! |
Ni gambarnye bila da masuk dlm oven..hehe..mcm sgt teruja masa 1st ime buat dulu..ohh..sungguh chooommeeellll |
8. Brape lama nk tunggu dia masak ni???ini la part paling mencabar keimanan...lama jugakla nk tunggu bende cumil ni masak...dalam 1jam 15 minit - 1 jam 30 minit...macam mana nk tahu da masak ke blom?? permukaannya akan bertukar jadi coklat2 skit..tapi bila korang sentuh, dia jadi cam marshmallow...toing2 gituuu...hehe..tapi kalo da 1jam30 minit tu..da masak r tu..kang ade yg hangus laks..huihui...
9. Okesss...masuk bab buat topping dia lakss...guna bahan B. Putar krim tu smpai gebusss...lama tau korang nk jadikan krim tu gebusss....15-20 minit jugaklah...jenuh. tapi kalo korang xnk susah2..beli aje whipping cream yg mmg dah sedia gebusss...ade jer jual...yg dlm botol tinggi tu...kat kedai kek kompem ade...kat supermarket pun ade nih...jgn cari kat market jual ikan sudah la yek...silap ari bulan..ikan masuk mulut korang...
10. Lupa nk amik gambar krim tu...tapi jgn silap beli krim tau...ade jenis yg tak akan gebussss..patah tangan nk putar....senang, korang tgk kat kotak tu ada tulis utk topping cake n dessert...tak pun cari yg jenama ni...
(errkkk..pnjam kak ana punya. ada dlm belog dia...)
Ha...ni contohnyer... |
11. Kalo korang suka manis...bleh jer nk tmbh gula dlm krim tu. Bila krim da gebusss...letak gula (ikut sukalah nk manis mana kan...jgn satu guni sudah la yek...ade gak yg masuk spital lepas makan nih)
12. Okes..bila meringue tu da masak...jgn terus keluarkan tau...buka je pintu oven tu dulu...biar dia sejuk...kejap jer nk tunggu dia sejuk...dalam 5-10 minit..
13. Bila da sejuk...tempek la dengan kerim tu...suka hatila nk tempek lagu mana pun...cik kiah tak kesah...masuk perut jugak kan nnti...haaaaaa...dah tempek kerim...letak la buah2 kat atas dia...hias la lagu mana pun...siyes cik kiah tak kesah...hangpa dah besaq...pikirla sndiri..wakaka...ini contohnye bila da siap..amaran keras..jgn tiru!!wakaka...sbb i ni mmg buta seni keretip nih...hentamlah labu...
Haaaaaaa....cik kiah da cakapkan...mmg buta seni..berteraboooorrr....ini letak buah stoberi ngan bluberi..dua2 pun mashhaamm...xper..jnji habesss... |
Selamat Mencuba my gegellllzzzz...sedappp!!!!
Kak. You punya pavlova tak lekat ke dkt baking paper tuu
ReplyDeletetak zatul...sbb bila da masak...kulit pavlova tu akan jd crispy kan..so senang je nak buang baking paper tu.. :)
ReplyDeleteOne more, kan dah siap tu kita buka siket peti oven utk sejukkan dia. Suhu tu biar stay mcm tu ke ?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteif da siap...akak off kan aje oven tu..then biar dia sejuk...:)
ReplyDeletesalam, kenapa saya buat dia jadi mcm lembik sangat erk? xcrispy pun. lagi satu dia mcm pahit sikit pun ade gak tapi xde lah hangus. benda ni memang dia kembang semangkuk erk bila dlm oven? saya buntu ar, pasalnye saya buat xmenjadi lah.
ReplyDeletekenape sy buat xmenjadi erk? xcrispy pun. pastu dia mcm rasa pahit sikit tapi bila tengok xhangus pun. menda ni memang kembang erk bila dlm oven?
ReplyDeleteSalam puan fatin...oyeke...hmmmm...sy pun kurang pasti nape jd mcm tu..myb pasal sukatan kot..huhu...xpe2...cuba puan fatin try link ni..sy pun blaja dr sini gak..dia siap ada video...inshaaAllah...jgn putus asa ok...sy first time buat pun xjadi jugak...lembik la...hangus la..hahaha...tp sbb tak puas hati..sy try lagi..alhamdulillah...bila tgk famili makan dlm sekelip mata habis...happy. Puan fatin try ya.. Ni link dia..
ReplyDeletehttp://www.joyofbaking.com/Pavlova.html
mana nak beli ek topping cream tu? kat pasaraya ade tak mcm giant ke econsave ke?
ReplyDeleteSalam faranorhaidinn n rad...hehehehe...sy pun sbenarnya xberapa pandai jugak ni...cuma alhamdulillah syukur..yg sy buat ni mnjadi jugakla..hehe..
ReplyDeleteFara...sy beli kat kedai bahan2 kek...pasaraya biasanya xde...sy xpenah jumpa kat pasaraya...kedai bahan2 bakeri inshaa Allah ada..tapi awk kena tanya tokey kedai tu sbb biasanya nondiary cream ni dorg letak dlm peti ais khas kat blkg...so..tanya tokey tu..tak pun terus bagi jenama cream tu..inshaaAllah..tokey mesti tau...
Rad....hmmm...tak pernah pulak sy buat jd penyet.hehehehe...myb masa awk pukul putih telur tu tak berapa nk kembang kot...putih telur tu msti soft peak..awk tgk penerangan sy kat atas tu...atau myb suhu tinggi...sy biasa guna suhu 110 je...pakai api bwh je... Tak pun if nk lebih faham..awk bleh p kat laman web ni. http://www.joyofbaking.com/Pavlova.com.
Sy pun byk belajar baking dr sini...hehe... Sori tau..kite pun baru nk belajar jugak ni..hehe
hmm..hehe..saya tak pernah pulak jadi penyet..tapi kan kalo dah tukar warna coklat tu...tak payah turunkan suhu...tutup terus..mungkin dah masak meringue tu jika ia da jadi coklat..biarkan seketika dengan pintu oven yg terbuka...tapi rasanya jika ia meleper..ia perkara biasa sbb dari apa yg saya lihat org lain buat..meringue dorg pun meleper juga bila dah masak..cuma nnt bila dah letak krim..ia jadi tinggi.. sori tau rad sbb sy tak pernah pulak jadi penyet..huhu... :)
ReplyDeletemiss i nak tanya.. kalau xde baking paper x ape ke ?
ReplyDeleteassalamualaikum cik sara aziz...:)
ReplyDeleteseboleh2nya perlu guna baking paper tu...sbb bimbang meringue tu melekat atas dulang n susah nk pindahkan sbb merigue tu walaupun da masak ia tetap lembut n rapuh..
if xde baking paper..u boleh guna A4 paper...tapi baking paper d best..hehe...boleh cari baking paper kat kedai alatan kek..mmg dorg jual ni..macam kertas minyak...selamat mencuba cik sara :)
waalaikumussalam.. thanx misz lynn allyna.. btw i nak tanya.. pavlova nie.. dia pnya tgh tuu memang lembut ke ?
ReplyDeleteYa...mmg tgh dia lmbut..dia mcm marsmallow..ataupun..puding buih tu...hehe..
ReplyDeletesalamm..naper pabloba i turun semaser membaker?sile jawap,kalau xjwp..dose tawww...
ReplyDeleteassalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh..naper pavlova i turun when i bakar?sile jawap..kalau xjawap,dose tawwwww... ;-)
ReplyDeletesalamm..naper pabloba i turun semaser membaker?sile jawap,kalau xjwp..dose tawww...
ReplyDeleteWslm cik/puan zahrah. Alamak..dosa ek??huhu...hmm...sy sndiri pun tak pakar dlm bdg ni...nk jwb sebabnya secara tepat tu xbleh la...mgkin cik/puan zahrah boleh cek suhu yg dgunakan atau pggunaan api atas/bawah smsa bakar..sy biasa guna api oven yg bawah je...atau utk penerangan lebih jelas..boleh rujuk pakar d laman web joy of baking. Saya pun blajar d situ...maaf atas penerangan yg tak sberapa. :)
ReplyDeleteKalau xguna baking paper xblh ke?
ReplyDeletebaking paper tu digunakan utk memudahkan kita pindahkan pavlova ke atas pinggan lepas dah masak nanti..sebab pavlova ni sensitip sikit..nampak mcm keras kt luar, tapi cepat terkoyak/rosak kalau tak hati2..tapi kalo takde baking paper, guna je kertas apa2 pun...a4 ke, kertas minyak ke..hehe..nk letak atas loyang terus pun tak apa, tapi hati2 la masa nk kluarkan dia dr loyang tu.. :)
DeleteSis letak kt rak tengah or bwh sekali?
ReplyDeleteAkak... sy nak tnya pavlova ne bwt mmg jenis mkn terus ea.. sbb bila sy bwt ari ne n esoknya sy makan pavlova toe jdy keras.. napa ea??? Help me pliss 😭😭
ReplyDelete