2014-04-04

Red Velvet cake...yummmeeeehhhh!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca....weeeeeeeeeeeeee....arini kite tak update enovel....kite nk share pasal kek plak...kikikiki....my peberet cake....nk menaip pasal kek ni pun dah kecur liur...sllrruuppppppp....gulllppppp....inilah dia red velvet cake...mabeles giler uolllssss...rugi sape tak cuba kek ni...sedap sangatttttt....ihikkssss.....sebenarnya dah banyak kite buat kek ni...mcm da 10bijik kot..ke lebih?hehehe..tak ingat dh...sbb suke sangat...walaupun setiap kali buat hanya sempat makan secoet je (nak kata sedap sangat la tu kan tapi dalam bahasa yang cover2 konon2 malu nak ngaku....poooodaaaaahhhh). tapi siyes...kek ni mmg tak tahan lama kalo da siap....wuwuwu...cepat je lesap....arini baru rasa yakin sikit nak share resepinye..hehehe..jom same2 kite tengok apelah resepi kek yg super sedap nih...hikhik....resepi ni kite cedok dari website joy of cooking...mmg selalu refer website ni kalo nak bake ape2...semua ade uollssss....happening giler..hehe...

resepi red velvet cake

bahan A

2 1/2 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 cawan buttermilk (campuran 1 cawan susu segar dengan 1 sudu teh cuka. biarkan selama 10 minit sebelum digunakan)
2 sudu besar pewarna merah
1/2 cawan unsalted butter
1 1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh cuka
*baking paper (optional)

bahan B (topping)
450g cream cheese (1 bungkus kecil tu)
1 cawan gula icing
1 cawan krim putar (non diary)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perahan lemon

ni contoh cream cheese...guna satu ni utk sebiji kek yer...
tak pun yang jenis ni...guna satu ni jugak utk satu kek...atau jenama2 lain pun boley asalkan cream cheese...
senang je kan bahan2 dia? heheheh...da sedia nk baking???jommmmmmmmmm

step by step

* sebelum tu, panaskan oven pada suhu 180degree.

1. campurkan tepung kek, serbuk koko dan garam. kalau boleh ayak dulu ye..hehe
2. putar butter hingga hancur. masukk,an gula kastor. putar hingga sebati.
3. masukkan telur satu persatu dan juga esen vanila. putar hingga agak2 kembang giteww...
4. kemudian, masukkan campuran tepung tadi berselang seli dengan buttermilk...masukkan sikit2...masuk tepung sikit..pastu masuk buttermilk sikit..pastu masuk tepung lagi...hingga habis...
5. bila dah sebati...masukkan baking soda dan cuka....putar sekejap je (1minit lebih kurang). 
6. bila dah siap, agihkan adunan kepada dua dulang pembakar yang dilapisi dengan baking paper (tak lapis pun tak apa...asalkan dulang disapu dengan butter tapi lebih senang guna baking paper).
7. masukkan ke dalam oven yang sudah dipanaskan selama 25 - 30 minit.
8. bila dah masak, sejukkan ke suhu bilik. 

*alamak...tade gambar la nk share kat korang...maklumlah bila da start baking ni benda lain tak ingat..ngeee....

ok, sekarang kite wat topping dia pulak ek...hehe...senang je...

1. putar cream cheese hingga hancur.
2. kemudian masukkan gula icing. putar lagi hingga sebati.
3. masukkan esen vanila dan perahan lemon
3. dalam bekas yang lain, putar krim putar hingga gebu ataupun soft peak (boley rujuk resepi pavlova sy utk gambaran lebih jelas) http://princess-fantaghiro.blogspot.com/2012/12/selamat-petang-my-gegellzzz.html
4. kemudian, gaulkan (kaup balik) krim putar yang sudah gebu dengan cream cheese yg dah siap diputar tadi.
5. tadaaaaaa...siap sudah topping kek kite...time ni...rasa nk habiskan jer topping tu..sedap kowwwttt rasa dia..mihmih...

now, masa paling dinantikan....decorate kek...weeeeeee....walaupun hancusss...tapi tetap buat sbb tak sabar nk makan....ngeeeee....ok, yg ni ada gambar sebagai rujukan...hehe....tgk gambar kat bawah ni...tapi make sure yg kek korang da sejuk tau...nnt kang cair topping tu...hehe...
korang letak topping atas kek yang pertama...pastu lapis dengan kek yang kedua....jadi macam ni....
 

senang je kan?????
pastu korang salut topping tu kat keseluruhan kek macam gambar kat bawah ni...hehe..maap le..tak smooth...sbb tak cukup barang...wuwu...tak tak kesahla..asal bleh makan..bukan nk buat jual powwwnnnn kannnn...ngeeeeeeeeeeeee

tadaaaaaaaa...kan da cakap tak santekkk ponnnnn...wuwu..tak pandai..tapi takpe la...asalkan rasanya mabeles...kikikiki...kalo diri sendiri tak puji sape lagi nak puji kennnnnnnnn???
bila dah siap macam ni, masukkan dalam peti sejuk...agak2 da sejuk kek tu...barulah best nk makan....time ni tak pandang kiri kanan dah....tu yang sekelip mata je abes tu..hikhik...rasa kek ni lain sikit...macam....eh, lainlah...sedap tu kite suka...tak muak, kek tak rasa butter sangat...sedaplah kirenye..hikhik...macam kenyal2 pun ade...eh ye ke kenyal2 perkataannya..ntah le tapi mcm tu la..korang buat n makan, pastu korang tau..weeeee.....
ni gambar bila da potong...macam nilah lebih kurang hasilnya..hehehehehehe....sedappppppppp

yg kat bawah ni spesel sket..ngeee....

ini spesis red velvet cupcakes...kite buat hantaran tunang adik...hehehe...orang sane cakap sedap smpai tak cukup..terpaksa sorok dulu..haha..kesian pulak...rasa bersalah pulak bagi 5bijik je..ngeee....abaikan decoration yang kurang menyengat dari tangan yang keras kayu nih..wuhuhuhu...1st time wat hantaran oiiiii....     





masa adik kahwin..buat jugak 2bijik...dan seperti biasa..habis time tu jugek..weheheheh...alhamdulillah...syukurlah dorg suka....penat takyah cakap..nk uruskan majlis lagi..nk wat kek lagi..wuwu..tapi demi adik tersayang dan adik ipar yang suka makan kek...kekanda buat jugekkk..mihmih..time aku kawen nnt...bley ke wat sendiri..kikikiki....
oklah;..stakat ni jer i membebel....jangan lupa nntkan sambungan enovel saya yer kawan2...
selamat mencuba!!!!
pasti terangkat punyerrrrr
ps: kalo tak clear ngan cara2 nya...bley comment ok supaya kite boleh ubah mana yang patut...


byeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

No comments:

Post a Comment